<< Articole

Apartament intr-o fosta fabrica ce incorporeaza structura industriala

Dupa cautari indelungate clientii arhitectei Klara Valova de la studioul SMLXL au profitat de oportunitatea de a cumpara un apartament intr-o fosta fabrica cu aprobari tehnice europene.

Lucrurile nu au decurs conform planului original spune arhitecta, “In momentul primei vizite la apartament am avut o surpriza neplacuta – ferestrele. Designul industrial a fost inlocuit cu ferestre de plastic, cu toate ca designerul original se angajese sa pastreze designul original. Din moment ce acest apartament era pe colt si ferestrele jucau un rol important pentru interior, schimbarea a modificat intregul caracter, in ciuda dimensiunilor extraordinare ale ferestrelor. Scopul nostru a fost sa pastram ambianta industriala a locului si sa reducem din impactul ferestrelor.”

“Zona rezidentiala principala a fost deschisa catre zona de intrare pe cat de mult posibil. Am lasat coloana centrala vizibila pentru un avantaj bun, precum si toate ramificatiile ei. Acestea formeaza constructia de baza pentru intreaga cladire si creaza o structura interesanta pe tavan.”

“Structura are impact asupra intregii forme a apartamentului, care nu este dreptunghiulara. Am urmarit aceasta iregularitate si in podea care este alcatuita din doua tipuri de materiale, un strat de glet si placi de lemn, in functie de functionalitatea podelei – stratul de glet este in holul de la intrare si in bucatarie, iar lemnul pe hol, camere si in living pana la televizor.”

“Punctele de legatura de pe podea urmeaza ramificatiile grinzilor. Apartamentul trebuia sa para curat si luminos, de aceea aceste ramificatii nu erau vizibile in constructia originala din fero-ciment, dar in acest caz culoarea principala a fost albul. Cimentul a fost folosit doar pe margini sub forma de ciment expus in living in spatele televizorului si ca o piesa de mobilier.”

“Piesa principala al acestui spatiu residential a fost o insula de ciment. O placa ingusta facuta din lemn si Corian trece prin aceasta formand o masa. Lemnul vopsit in gri, cimentul si corianul sunt materiale care se repeta si in alte piese de mobilier din zona principala de locuit.”

“Insula este piesa centrala nu numai pentru living dar pentru intregul apartament. Se pune accent pe o bara atipica sub forma unui leagan suspendat. De asemenea, datorita faptului ca exista atat de multe deschideri in interior aceasta poate fi vazuta din momentul intrarii in apartament.”

“Elementul negru este aparent in intreg apartamentul si poate fi vazut pe holul de la intrare (cuierul), in garderoba sau in manerele dulapurilor incastrate in perete. Leaganele si draperiile pun si ele accentul pe inaltimea atipica pentru interior, adica 3.3 metri.”

“Mergand prin apartament aveti impresia unui interior curat si luminos. Totusi, dormitorul si baia sunt in contrast cu aceasta impresie – aici au fost folosite materiale mai inchise, din moment ce aceste incaperi sunt folosite pentru odihna si relaxare.”

“Garderoba si placajele de pe peretii dormitorului, care ascund si o camera tehnica, in care se afla masina de spalat si uscatorul, dau impresia containerelor navale. Din acest motiv sunt facute din placaje de lemn, vospite usor in gri.”

Date despre proiect: Arhitect: Klara Valova / studioul SMLXL | Numele proiectului: APARTAMENT F5.04 | Locatie: Praga, fosta fabrica cu aprobri tehnice europene, Cehia | Interval de timp pentru proiect: 2015, finalizat: 11/2016 | Suprafata: 120m2

Sursa: https://mocoloco.com/an-apartment-in-a-former-factory-incorporates-its-industrial-bones/